70-talet

1971 flyttade insitutitionen till det nya SU-campuset vid Frescati.  Under 70-talet låg utbildningen och programmets fokus på information.
Studierektor på DSV, Stefan Möller, förklarar mer ingående: 

  – Det första programmet startade 1977. Det hette Systemvetenskapliga linjen och kallades ASY. Namnet kommer av att på den tiden hade olika län bokstäver och Stockholm var A. Systemvetenskap SY. Därav ASY. ASY var ett treårigt program.
Vad jag vet fanns det endast detta program på 70-talet. Jag tror att intaget var 30 studenter per år i början, det ökade till 45  studenter några år senare men jag vet inte exakt när, kanske 1980. Sedan ökades det till 60 studenter 1982, berättar Möller.

 – Detta program fanns kvar fram till 1993. Då ersattes det av Data- och
systemvetenskaliga linjen som var på 4 år. Denna fanns kvar till 2006.
Från 2007 så återgick vi till 3-åriga program och programmet ersatttes då
av Data- och systemvetenskapliga kandidatprogrammet, fortsätter Möller innan han avslutningsvis pekar på den röda tråden som funnits sen det första programmet 1977:

 – Man kan säga att nuvarande Data- och systemvetenskapliga
kandidatprogrammet är en direkt förlängning av det första programmet!

Den mest identifierbara minidatorn som utförde databehandling under 70-talet var Wang 2200. Till skillnad från andra stationära datorer inkluderade den ett tangentbord och ett sorts kassettband som minnesenhet. Wang 2200 lanserades 1973 och hade en RAM på hela 4 kb.

Ett annat noterbart tekniskt framsteg är hur den första digitalkameran uppfanns. Skaparen, Steve Sasson, byggde den 3,6 kg tunga kameran i december 1975 vars första bild tog hela 23 sekunder att skapa. Även här lagrades bilderna genom kassettband.

Vår egen tolkning av DSV på 70-talet finns representerat i videon nedan:

DSV 70-talet

Annonser